Comfort Zone

Hoezo en voor wie

Eerherstel voor de comfortzone

Je ziet ze regelmatig passeren: de ‘life starts at the end of your comfort zone’-quotes. Of je leest dat je uit je comfortzone moet stappen, omdat daar the magic happens.

En elke keer weer wringt dat wat bij mij. Word ik er zelfs een beetje kwaad van. Omdat ik het ‘let them eat cake’-gewijs een belediging vind voor zij die ‘de luxe’ van een comfortzone niet kennen.

Begrijp me niet verkeerd: ik erken het belang van exploreren, nieuwe dingen uitproberen, leren, groeien, … Meer nog: count me zeker in. Ik heb daar ook nog voor gestudeerd: agogische wetenschappen begin jaren 2000. En ik ben zelfs voorzien van een gezonde (of meer dan gezonde - al naargelang de bron) portie nieuwsgierigheid en zelfs drive en ambitie. Dat is het dus allemaal niet. Maar het idee dat het leven zou beginnen buiten je comfortzone … nee, dat koop ik niet.

Omdat het voorbij gaat aan waar die comfortzone voor bedoeld is: het is een zone van comfort (duh), van noodzakelijke rust en herstel, veiligheid en connectie, van waaruit zoveel kan ontstaan. En omdat ik het (dus) een belediging vind voor iedereen die lijdt onder chronische of traumatische stress, angst, depressie, burn-out, … Voor wie soms na jaren verhoogde stress en quasi permanente staat van alarm, die alarmstaat als ‘home far away from home’ aanvoelt. Voor wie een comfortzone niet iets is om per se van weg te willen bewegen, maar integendeel voorwerp is van verlangen. Voor wie het leven dus niet begint buiten (want dat kennen ze maar al te goed), maar net binnen de comfortzone. Dat kennen ze minder goed.

Voor zij die weer willen navigeren naar hun comfortzone, is The Comfort Zone Project er. Omdat ik geloof dat het daar is dat voor hen the magic happens.

"The more safety you have, the easier it is to mess around, take risks, play with being king or queen of your world."

— Havi Brooks

Voor wie?

De mensen met wie ik werk in The Comfort Zone Project herkennen zich vaak in

  • hoogsensitiviteit, introversie en een grotere stressgevoeligheid,

  • perfectionisme, pleasen, uitstelgedrag, …

  • burn-out, lichte tot matige depressie of angsten (soms: high-functioning anxiety of high-functioning depression)

Het zijn intelligente mensen, die vaak al vanalles geprobeerd hebben om ‘hieruit’ te geraken: boeken gelezen, workshops gevolgd, aan hun ‘mindset’ gewerkt, coaching gehad, gesprekstherapie gevolgd, ... Dat heeft allemaal zijn stukje gedaan, maar toch is er een ‘missing link’ in hun herstel, waardoor het allemaal ‘niet echt verf lijkt te pakken’.

Die missing link is heel vaak zenuwstelselregulering

Zolang een zenuwstelsel overprikkeld of in stress is, kan het brein niet performant informatie processen, logisch denken, keuzes maken, …; blijft het lichaam in staat van alarm; blijven omgevingen onveilig voelen; … no matter what. Een brein en lichaam komen niet (alleen) uit die staat van alarm door te praten en te overdenken (soms creëert dit zelfs meer stress), maar net door veiligheid, connectie en veerkracht te ervaren. Eens de basis van een flexibel zenuwstelsel en zelfconnectie is gelegd, zijn meer positieve gedachten en gevoelens, fijne contacten met anderen, grenzen, plek innemen, intuïtie volgen, … bewegingen die van nature volgen. Mensen hoeven niet gefikst te worden, ze zijn al heel.

The Comfortzone Project is er voor mensen die klaar zijn met survival modus en verlangen naar meer Comfort Zone in hun leven. Voor zij ook die beseffen dat quick fixes hierin niet bestaan en die bereid zijn daarvoor ook ‘het werk’ te doen: continu en consistent de stappen zetten, die soms misschien klein en eenvoudig lijken aan de buitenkant, maar uiterst rijk en complex zijn in hun effect op de binnenkant.